Sverige

Styrsö

Bland skärgårdshus, golfbilar och vackra blommor på Styrsö

Det finns tre hållplatser att välja på när man ska besöka Styrsö: Bratten, Tången eller Skäret.

Vi valde att kliva av på Tången för att cykla från nordväst mot sydost genom ön och lämna vid Skäret.

Under några timmar på ön upplevde vi en del av den variation som Styrsö erbjuder.

Styrsö
Olika slags farkoster finns i vattnet utanför Styrsö Bratten.

Vi bor i Fiskebäck vid havet, i västra Göteborg. Med vår egen båt tar det 15–20 minuter att komma ut till Styrsö.

Men den här gången valde vi att istället cykla de drygt fyra kilometerna till färjeläget på Saltholmen.

Vi var framme vid båten i god tid innan den skulle gå eftersom det kan vara svårt att få med sig cykeln när många samtidigt vill ha med sig sina tvåhjulingar. Men eftersom det var en av många julidagar då vädret inte var av den sort som får alla människor att dra sig mot kusten var det inget problem att få plats med cyklarna på fördäcket.

Styrsö
Bland det första man ser när man stiger av vid Styrsö Tången är de här bryggorna.

Styrsö Tången, på öns nordvästra spets, var ändstation för vår transportör Silverstjärnan, som trafikerade Västtrafiks linje 282 den här dagen.

Styrsö
Kartan över Styrsö.

Direkt när vi kom i land fanns information om Styrsö. Som en karta över ön med bland annat badplatser och naturstigar inprickade. För det finns tre slingor lämpliga för lätta vandringar och löpturer; den kortaste (2,6 kilometer) har gul markering, mellan (4,4) är blå och den längsta (5,3) är röd. Dessutom finns en grön på 4,6 kilometer som uppges vara till för enbart promenader.

Styrsö
Alla fyra utmärkta promenader och stigar korsar området vid Amneviksvallen.

Det går att ansluta till slingorna på olika ställen, men fotbollsplanen Amneviksvallen anges som start- och mål. Där finns fyra skyltar som pekar åt både höger och vänster för alla slingorna.

Styrsö
En vanlig trafikbild på Styrsö – cykel möter golfbil.
Styrsö
Golfbilar i långa rader vid Bratten.

För den som inte är van vid att ta sig runt på öarna i Göteborgs södra skärgård finns det en del saker att vänja sig vid. Som att det är bilfritt. De enda bilar som får köra på de smala vägarna på exempelvis Styrsö är fordon som har något att leverera, sådana som krävs för att leverera det som inte ryms på ett litet flak.

Styrsö
Några flakmoppar finns det fortfarande.

Men visst finns det andra fordon. Det absolut vanligaste, vid sidan av cyklar, är golfbilar. Det finns ingen golfbana på Styrsö, men massor av golfbilar.

Tidigare dominerades öarna av flakmopeder. Några finns kvar, men de är i klar minoritet. Det hörs när de bensindrivna mopederna kommer, ofta med någon eller några som sitter på flaket med benen hängande utanför kanten.

Styrsö
Brattens wärdshus med de allerstädes golfbilarna utanför.

Men när golfbilarna kommer hörs bara ett lätt susande – det gäller att vara uppmärksam.

Styrsö
Båtebackens Caférestaurang.

Alldeles vid båthållplatsen på Styrsö Tången finns det första stället vi passerar som har förtäring, Båtebackens Caférestaurang. Där kan man fika eller äta med god utsikt över hav och grannöar.

Styrsö
En del väljer att handla på Konsum.

Inte så långt från hamnen finns även både ICA och  Konsum.

Styrsö
Fin miljö att både bo i och besöka.

En cykeltur genom Styrsö bjuder som på så många andra öar och kustsamhällen på massor av ögongodis, som skärgårdshus med gott om stockrosor i olika färger.

Styrsö
Ett av husen som smyckades med uppstickande tak.

Det finns också en del hus med uppstickande tinnar och torn, som påminner om Styrsös forna tid som en plats för Göteborgs societet.

Det finns flera bad att välja på ute på Styrsö. Vill man bada på klippor är Utterviks badplats på den nordvästra sidan med det öppna havet åt väster utmärkt.

Styrsö
Vill man ha sandstrand kan man gå till Brattenbadet.
Styrsö
Brattenbadet.

Vill man istället ha sandstrand kan man gå till Brattenbadet i nordost. Vi cyklade dit för att kolla och ta lite bilder. På vägen ner mötte vi några människor. Jag hade blicken fixerad på havet framför och såg inga ansikten.

– Såg du vem det var, sa Anette.

– Nej, svarade jag.

– Det var Ruben Östlund, sa min fru.

Jag missade världens mest kände Styrsö-bo. Den världsberömde filmregissören som föddes och växte upp på ön i Göteborgs södra skärgård.

Styrsö
Café Öbergska på Bratten. Här utspelades ett dramatiskt bråk, där en av mina förfäder var i högsta grad inblandad, för snart 200 år sedan.

När vi passerade båthållplatsen vid Bratten, öns stora knutpunkt, stannade vi till vid både Brattens världshus och Café Öbergska med sin fina kryddträdgård. .

Styrsö
Inne på Café Öbergska finns en fin kryddträdgård.

Öbergska är ett namn med anor, för mig finns där till och med en personlig koppling nästan två hundra år tillbaka i tiden. Från 1824 drev makarna Johan och Helena en lönnkrog i samma hus under namnet Öbergskan. Det var en samlingplats för diverse fiskare, sjömän, smugglare och andra. Alkoholen flödade, ibland blev det bråk.

Styrsö
Hembygdsmuseet mitt på ön.

Som när min pappas morfars morfar Jöns Olsson och några andra fiskebäckare i januari 1842 kom ihop sig först med varandra och sedan med Styrsö-bor och sist med länsman Gustaf Ljungberg, som hade blivit kallad till platsen.

I boken ”Fiskebäck – ur tre byars historia” kan man läsa hur fyllebråket urartade till ren misshandel av länsman Ljungberg.

Min anfader Jöns Olsson, som vid rättegången erkände och dömdes till böter på 67 riksdaler och 16 skilling, pekades av ett vittne ut som den som ropade: ”Är du ej död din hund, så skall du dö”.

Styrsö
Promenadväg från Bratten.

Att Öbergskan själv, Helena, till länsmans försvar bankade på gubbarna allt vad hon orkade med sin brödkavel finns också beskrivet, vilket jag redogjorde för i en artikel i GT  2012.

Den blåslagne länsman överlevde medan fem av hans motståndare dömdes till böter.

När jag 181 år senare kikar på människorna som sitter och fikar bakom skylten där det står Öbergska är det lite svårt att tänka tillbaka på hur det såg ut då.

Vi fick en fin cykeltur genom Styrsö.

Vi lämnade Öbergska och trampade vidare mot Skäret, den tredje hållplatsen på Styrsö. Men istället för att cykla bort mot färjornas tilläggsplats svängde vi vänster mot bron till Donsö.

Styrsö
Från bron mellan Styrsö och Donsö ser man Göteborgs nya landmärke sticka upp – Karlatornet på Hisingen.

Från toppen av bron  skådade vi ut över de två folkrikaste öarna i södra skärgården och såg även österut, in mot Göteborg. Vi såg stans nya landmärke, som syns var man än befinner sig i skärgården; Karlatornet, Nordens högsta byggnad.

2 Comments

  • Lena - gott för själen

    Jag har varit på tok för lite på Västkusten. De gånger jag varit där har jag verkligen gillat det, men sen har det inte blivit av så mycket mera. En släkting till mig hade sitt föräldrahem på Bohus Malmön. Där var jag på besök ett par gånger och gillade verkligen den speciella charmen och känslan. Och Göteborg förstås, men det är ju inte riktigt samma grej. Även om jag gillar den stan väldigt mycket också.

    Styrsö verkar var en lugn och trevlig ö att besöka. Med väl beskrivna platser att se. ”Festlig” story om caféet. I dagsläget hade det kanske inte varit så kul, men så här långt efteråt är det lite småunderhållande 🙂

    Kram Lena

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *