Sjöfartsmuseet i Göteborg
Det finns mer än hajar i det nyrenoverade Sjöfartsmuseet
Ordet museum kan framkalla olika känslor. Vissa älskar verkligen museum och andra får rysningar bara de hör ordet.
Vi har mer och mer börjat uppskatta museum ju äldre vi har blivit.
Ett som vi verkligen gillar är det nyrenoverade Sjöfartsmuseet i vår hemstad Göteborg.
Åker vi utomlands går vi gärna på museum. Och vi lär ju oss massor när vi väl besöker dem.
Vi har lovat varandra att försöka gå till våra museum i Göteborg i år. Det är nästan pinsamt att det är så längesen vi gjorde några sådana besök.
Vi blev lite inspirerade av vårt nyrenoverade Sjöfartsmuseum. Det stängdes i september 2018 och öppnade igen 10 december 2022. Det har verkligen blivit en lyckad renovering.
Museet som invigdes på Karl Johansgatan i Majorna i juli 1933 har renoverats på olika sätt under åren.
Som barn var det väldigt spännande att gå och titta på Smilet i akvariet.
Smilet var en amerikansk alligator som kom till Göteborg till en jubileumsutställning för att fira stadens 300-årsjubileum 1923. Efter utställningen bodde hon i tillfälliga lokaler på Göteborgs stadsmuseum tills Sjöfartsmuseet invigdes 10 år senare.
Att titta på en riktig alligator som barn var väldigt spännande, vi åkte dit flera gånger med skolan. Men hennes liv kan ju inte ha varit så roligt. Hon dog i februari 1987 och kom då in i Guinness rekordbok som världens äldsta alligator.
När jag nu besöker akvariet på Göteborgs sjöfartsmuseum är det något helt annat än det jag besökte som barn.
Jag kan tänka mig att hajarna, även om de är ganska små, som finns där är otroligt spännande att se om man är barn.
När vi besökte Sjöfartsmuseet med två av våra barnbarn i oktober och ytterligare två nu i januari blev de väldigt intresserade av hajarna.
De gillade också att se clownfiskarna, sådana som finns i filmen lilla Sjöjungfrun.
Alla koraller i olika färger imponerade också.
Men längst stannade vi nog och tittade på de stora krabborna med sina väldiga klor.
Eftersom vi bor alldeles vid havet är krabbfiske något obligatoriskt på somrarna. Då är det ju inte krabbor av samma storlek som fiskas från nån brygga eller nån stenhäll och läggs i små spänner. Att då få se hur stora krabbor verkligen ser ut var ju väldigt spännande.
Men avdelningen akvariet har inte bara stora akvarier utan även mycket information om djuren i vattnet. Vårt 11-åriga barnbarn förfasades över filmen med allt skräp som ligger i våra hav. Det är sådan information vi alla behöver få reda på. Det är ju vi människor som skräpar ner…
Sjöfartsmuseet är så mycket mer än avdelningen med akvarier i olika storlekar.
Stefan och hans ”gubbkompisar” brukar träffas för olika aktiviteter nån gång i månaden. I slutet av 2023 gjorde de ett besök på Sjöfartsmuseet. De tittade självklart på alla akvarier men uppskattade nog mest utställningarna som fanns på våningarna ovanför.
Där finns några basutställningar:
Hav och historier där man får möta människor på världshaven. Där finns bland annat historierna om de svenska kolonierna från den svenska stormaktstiden.
Det är inte minst intressant att läsa om staden Gustavia i Saint Barthélemy i Karibien. Den var under några år en av Sveriges största städer. Dessutom kan man läsa om Sveriges lilla del i slavhandeln på 1700- och 1800-talen.
Man får läsa om människor som varit ute och rest på världshaven. Människor som dött på havet och olika händelser i dagboksanteckningar och filmer.
Fartyg i fokus med bland annat 30 fartygsmodeller med massor av fakta.
Stora blå, en utställning för barn.
Knattegatt för de allra minsta.
En fartygssimulator att testa.
Arven efter varven som håller på till den 14 januari. Är man göteborgare och har levt under varvsepoken är den utställningen väldigt intressant, exempelvis för Stefan och gubbarna.
Jag tycker att den skulle vara en basutställning.
Hur som helst så är det nyrenoverade Sjöfartsmuseet väl värt ett besök.
Anette 9 januari 2024