Sverige,  Husbil

Ronneby

Yxhugget i dörren påminner om Ronneby blodbad

Kurorten Ronneby brunn känner många till.

Mindre känt är det som går under beteckningen Ronneby blodbad som utspelades i slutet på 1500-talet då runt två tusen människor fick sätta livet till.

Ett yxhugg i den gamla dörren i vackra Heliga kors kyrka är en ständig påminnelse om den värsta dagen i Blekinges äldsta stads historia.

Ronneby Blekinge Sverige
Kullerstenar och trähus på väg ner mot Ronneby torg.

Det känns som att vi har inlett många texter på vår blogg på liknande sätt; med att berätta att här hade vi aldrig varit tidigare. Och så blir det även den här gången. För när vi körde in i Ronneby med husbilen hade vi egentligen ingen koll.

Det var aldrig tänkt som huvudmålet för vår fyradagarstripp till Blekinge, men ändå ett självklart stopp när vi hade varit i Järnaviks naturreservat och skulle vidare till Karlskrona.

Ronneby Blekinge Sverige
Huvudporten genom muren in till Heliga kors kyrka.

Ronneby brunn ska helst upplevas när det är lite sommarvärme i luften, antar jag. Hotell, spa och det mesta därtill är öppet hela året, men det stora parkområdet var tomt. Precis som parkeringarna. Och utomhuspoolerna var inte i gång. När vi körde fram och vände nedanför hotellet såg vi endast en förskoleklass på en lekplats och några människor som promenerade genom området.

Även här får det upprepas från så många andra utflykter vi har gjort när temperaturen varit runt eller under fem plusgrader: hit får vi åka när det är gott väder.

Ronneby Blekinge Sverige
Kyrkan mitt i byn. Heliga kors kyrka syns bland annat från Ronneby torg.

Vi siktade istället in oss på något som syntes vida omkring, kyrkan mitt i byn. Heliga kors kyrka. Det var bara att ställa in gpsen för att ta oss enklast genom centrum och upp på höjden där bland annat kyrkan ligger.

Ronneby Blekinge Sverige
Petrus som påve med en gigantisk nyckel finns på en kalkmålning från 1400-talet.

Bara något hundratal meter från kyrkan ligger Ronnebys kulturcentrum med konsthall. Vi blev lite besvikna när det var stängt. Orsaken som angavs var omhängning, vårens demokratiutställning höll på att förberedas. Den hade jag gärna upplevt. Demokrati är något som alltid behöver uppmärksamma och jobbas med. Vi har länge tagit den för given, men nu hotas den både här och där.

För den som passerar eller åker till Ronneby kan det vara ett lämpligt stopp att se hur ”olika röster undersöker begreppet demokrati på ett lekfullt sätt”. Utställningen pågår från 23 mars till 19 maj.

Ronneby Blekinge Sverige
Kullerstenarna ger atmosfär åt kvarteret vid kyrkan.

Vi fortsatte till Kyrkogatan som, helt logiskt, går vid den vackra kyrkan. Med kullerstenar på gatan fick vi andas både kultur och historia redan innan vi tog oss in på kyrkområdet.

Ronneby Blekinge Sverige
Ett väldigt spännande träd finns tilsammans med gravsten och kors innanför staketet.

Det första vi la märke till när vi närmade oss själva kyrkan var ett märkligt träd bara några meter från kyrkväggen. Det stod innanför ett svart metallstaket där det också fanns en gravsten och ett kors. På korset fanns texten Gustaf Fr Collin 1785–1848. Jag blev som vanligt nyfiken. Undrade vad som gjorde att denne man hade en hedersplats ett par meter från kyrkan, långt från övriga gravar på kyrkorgården.

Ronneby Blekinge Sverige
Vacker på utsidan, spännande på insidan.

Men trots idogt googlande har jag inte kommit närmare än en bild på graven, lik den bild jag själv har. Kanske har någon som läser det här koll på vem mannen var?

Ronneby Blekinge Sverige
De vackra valven inne i kyrkan.

När vi klev in i kyrkan möttes vi av vackra valv och olika slags utsmyckning. Heliga kors kyrka började byggas redan i slutet av 1100-talet, ungefär hundra år efter kristendomens införande i Sverige. Men det var först på 1400-talet som den byggdes klar.

Ronneby Blekinge Sverige
Altaret längst fram.

Längst fram i kyrkan finns de äldsta delarna, murar som byggdes redan på 1100-talet. Men konst och annat har tillkommit även efter reformationen på 1500-talet, då Sverige bytte från katolicism till protestantism.

Ronneby Blekinge Sverige
Döden i form av ett skelett dansar med olika slags människor på en kalkmålning i kyrkan. Ett motiv som kan ha målats efter Ronneby blodbad.

Där finns även sådant som påminner om den värsta dagen i Ronnebys historia.

4 september 1564, när Blekinge fortfarande tillhörde Danmark, utfördes den massaker som kallas Ronneby blodbad. Den svenske kungen Erik XIV, son till Gustav Vasa, gav ordern att Ronneby skulle förstöras och invånarna avrättas.

Ronneby Blekinge Sverige
Porten med yxhugg. Erik XIV:s soldater högg sig under Ronneby blodbad genom kyrkportarna för att komma åt de som gömt sig där inne.

Runt två tusen män, kvinnor och barn fick sätta livet till. Yxhugg på den gamla porten på kyrkans västra sida visar att invånarna inte ens var säkra när de tog sin tillflykt till kyrkan.

Soldaterna högg sig in och dödade även de som fanns där inne. Det var en sådan slakt i Ronneby den dagen att blodet från de avrättade ska ha runnit ner och färgat vattnet i Ronnebyån rött.

Ronneby Blekinge Sverige
Koret och mosaikfönstren längst fram i kyrkan.

Ronneby byggdes upp igen, men blev aldrig riktigt densamma igen. Men det satsades på Heliga kors kyrka, som bland annat fick utökad utsmyckning.

Ronneby Blekinge Sverige
Som i de flesta andra kyrkor tänds ljus även i Heliga kors kyrka.

När det slutligen blev fred mellan danskar och svenskar 1658 blev hela Blekinge svenskt. Några år senare blev Ronneby av med sina stadsrättigheter med tanken att alla skulle flytta till den nya örlogsstaden Karlskrona.

Ronneby Blekinge Sverige
Ett av två valv på utsidan.

Medan andra kyrkor i Blekinge revs har Heliga kors kyrka behållit sin position som det främsta medeltida byggnadsverket i det sydliga landskapet. Under det senaste seklet har det framförallt satsats på orgeln, den senaste ombyggnaden gjordes 2010.

Det pratas i olika sammanhang om att det ofta är i kyrkorna som man kan hitta lokal historia. Det finns många exempel på det. I somras besökte vi exempelvis den helige Franciskus kyrka i Assisi och katedralen i Syrakusa i Italien där vi fick mycket historia i oss.

Ronneby Blekinge Sverige
Man kan läsa om kyrkan på skyltar utanför – eller på webben.

Heliga kors kyrka i Ronneby är ett utmärkt svenskt exempel på samma sak.

Stefan 19 mars 2024

2 Comments

  • Av bmlarsreseblogg

    Ronneby är en ort som är en helt vit fläck på vår karta så skoj att få följa med er dit. Lars har ett besök där sedan tidiga tonåren då han och tre vänner vann en talangtävling i Ulricehamn och priset var en spelning på just Ronneby Brunn. Han spelade då trummor i ett dansband vid namn The Sunshine. Meriten var väl i så fall att de vann tävlingen över bl a Ewa Roos.
    Som de flesta städer är den nog mer tilltalande om ett par månader men av la resmål kan ju inte sparas till den årstiden.

    • Stefan Nilsson

      Så är det. En del sommarstäder måste besökas även under den mörkare årstiden. Jag är lite förvånad över att vi inte såg några spår av Lars. För visst borde en spelning på Ronneby brunn ge åtminstone en liten staty.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *