Husbil,  Camper,  Sverige

Ombergs naturreservat

Läckert vid Vättern – från Hjässan till Sveriges kanske högsta träd

Berget är 263 meter högt.

Den platta toppen med vidunderlig utsikt över Vättern och delar av Östergötland heter fullt logiskt Hjässan.

Och bland många andra granar finns Sveriges kanske högsta träd.

Häng med på en promenad genom Ombergs naturreservat och ekopark.

Vi bestämde oss för att köra Vättern runt på nio dagar. Inte på det sätt som cyklisterna gör när de trampar de 315 kilometerna runt Sveriges näststörsta sjö. Nej, vi tog som oftast husbilen.

Omberg Östergötland Sverige
En kolarkoja, som en gång i tiden användes av skogsarbetarna för övernattning.

Och till skillnad mot tvåhjulingarna tog vi chansen att stanna och upptäcka det vi tyckte såg intressant ut.

Som Omberg.

Det är lite tjatigt att gång på gång skriva att vi kom till en plats som vi inte kände till. Men likväl är det så. Det känns som att vi bara är i början av vårt utforskande av Sverige – och vid tillfälle även andra länder.

Jag hade definitivt inte hört talas om Omberg, trots att det ligger nära den förre fotbollsspelaren Klas Ingessons Ödeshög. En ort man passerar på väg mellan Göteborg och Stockholm.

Omberg Östergötland Sverige
Det finns väldigt mycket att läsa och sätta sig in i för den som är intresserad av historia, geografi, miljö och annat.

Men när vi kollade på kartan efter Alvastra kloster såg vi att där fanns en del till synes intressanta punkter även på Omberg. 

Vi hade inte varit ute och vandrat på riktigt sedan vi var på Blå Jungfrun i slutet av förra sommaren. Men nu är min opererade höft tillräckligt bra. Vi bestämde oss för att någon av lederna på Omberg, genom några av bergets fem naturreservat, skulle bli vår nästa vandring.

Omberg Östergötland Sverige
Där finns tre platser för husbilar, men ska man bara gå upp på berget går det bra att stå på den vanliga parkeringen.

Vid botten av bergets södra sida finns en ställplats som heter Almelyckan. Men vi bestämde oss för att inte stanna över natten, bara så länge vi var ute och gick. Därför parkerade vi på den lika tomma parkeringen.

Omberg Östergötland Sverige
Det finns flera leder att välja mellan på Omberg. Vi valde den blå, Ellen Keys led.

På skyltarna fanns massor av information, bland annat om vandringslederna. Vi valde Ellen Keys led, den blåmarkerade. Sex kilometer lång. Det skulle bli bra.

Men den första delen var riktigt jobbig. Det var snubbelvänligt. Gott om rötter och i allmänhet ojämnt underlag. Och så var det brant.

Omberg Östergötland Sverige
Vi fick vara med om varierande natur, som slukrännor.

Men vi passerade även genom så kallade slukrännor, kraftiga spår från istiden.

Omberg Östergötland Sverige
Hunden Isa trivdes på Omberg.

Vi klarade inte riktigt att hänga med i hunden Isas tempo. Men i och med att hon var kopplad tvingades hon anpassa farten till oss.

Omberg Östergötland Sverige
Skönt att ha stavar när det är jobbigt att gå.

En minusgrad i luften kunde ha inneburit att det var kallt, men vi hade inga problem att hålla värmen. Vandringen uppåt fick oss att ryka.

Det första målet var det som kallades Hjässan, toppen på berget.

Omberg Östergötland Sverige
Det är tätt mellan träden.

Vi kämpade oss genom branten i bokskogen – så fantastiskt vackert det måste vara där när löven spricker ut på våren – och kom in bland ett till synes oändligt antal granar med spikraka stammar.

Omberg Östergötland Sverige
Hjässan, toppen på Omberg. 262 meter högt med vidunderlig utsikt över Vättern.

De blå markeringarna ledde oss till slut upp till själva Hjässatorget, som platsen högst upp kallas. När vi kom upp var det lätt att förstå varför den heter så. Precis som på en flintskallig gubbe, jag känner mig träffad, var det nästan kalt och ganska platt där uppe.

Omberg Östergötland Sverige
Från Hjässan ser man bland annat den stora, välkända fågelsjön Tåkern, som är vit i sin vinterskrud.

Utsikten var magnifik. Vättern låg blank förutom där vi såg konturen av Visingsö. Om sikten hade varit lite bättre hade vi sett Hjo på den andra sidan.

Österut bredde slätten ut sig, som en vit del av den syntes den stora fågelsjön Tåkern.

Omberg Östergötland Sverige
På Hjässans utsiktstorn finns många skyltar som beskriver en del av det man kan se.

När jag klev upp i utsiktstornet blev det ännu bättre. På räcket satt flera skyltar som inte minst förkunnade vilka kyrkor man har möjlighet att se i omgivningen.

Hjässan var kulmen på klättringen. På andra sidan gick vägen neråt.

Omberg Östergötland Sverige
En bit nedanför toppen på Omberg fanns Hjässaborgen, en av tre fornborgar som fanns på berget.

På några skyltar kunde man läsa om de tre borgarna som funnits på Omberg. De användes för att bevaka sjöfarten på Vättern, men dit hade människor även tagit sin tillflykt när de inte kände sig trygga på låglandet vid Vättern.

Branterna var ett skydd i sig, med borgarna Hjässaborgen, Borggården och Drottning Ommas borg var det svårt för fienden att få tag på dem. Det finns spår av murarna än i dag, men vi tyckte det var lite svårt att se vad som var murar när allt var övertäckt av växtlighet och kuperat.

Omberg Östergötland Sverige
I Stocklycke finns vandrarhem, byggnader för ekoparken och annat.

Vandringen fortsatte tills vi kom till Stocklycke, själva centrum för det lokala naturvårdsarbetet i ekoparken.

Omberg Östergötland Sverige
Den största av de tre ställplatserna, Stocklycke ställplats.

Där finns inte bara vandrarhem och andra byggnader utan även en ställplats där tio husbilar kan stå. Där finns inga elstolpar, men möjlighet till tömning av svart- och gråvatten.

Omberg Östergötland Sverige
Fem platser finns vid den här vägens ände.

Från Stocklycke var det bara en liten nedförsbacke ner till Stocklycke hamn. Så mycket hamn var det kanske inte, men ställplatsen med fem husbilsplatser hade en väldigt fin utsikt över Vättern, som här ligger alldeles nedanför.

Omberg Östergötland Sverige
Från ställplatsen Stocklycke hamn kan man ta den här vägen ner i Vättern.

Om det inte varit så kallt (rättare sagt: om det hade varit sommar) hade det varit frestande att gå ner för stegen och testa hur det är att bada i Vättern.

Omberg Östergötland Sverige
Helt okej utsikt från Stocklycke hamns ställplats. Vättern ligger blank och rakt fram syns Hästholmen.

När vi skulle fortsätta på den sista tredjedelen på Ellen Keys led fanns det några varningsskyltar. För det var väldigt brant ner mot Vättern. Nu var underlaget fast och torrt och inte speciellt halt, därför gick det att undvika onödiga snedsteg.

En bit in på vandringen, som stundtals gav en magnifik vy över Vättern med den låga solens strålar mellan träden, började det stiga igen. Då var vi ganska möra efter att ha gått över en halvmil i stundtals för oss ganska tuff terräng.

Omberg Östergötland Sverige
Under den avslutande delen av vår vandring på Ellen Keys led fanns många små budskap signerade av den berömda författaren.

När vi hade gått de utlovade sex kilometerna insåg vi att det var som så ofta när det handlar om vandringsleder i nationalparker och naturreservat. Ellen Keys led var inte sex kilometer.

Omberg Östergötland Sverige
Författaren Ellen Key har satt sin prägel på det här området där hon lät bygga huset Ellen Keys strand.

När vi till slut kom till området där författaren för drygt hundra år sedan låtit bygga huset Ellen Keys Strand hade vi passerat sex och en halv kilometer, enligt våra klockor som brukar vara pålitliga att mäta hur långt vi går.

När vi kom tillbaka till husbilen stod mätaren på 6,95 kilometer.

Omberg Östergötland Sverige
Mycket handlar om heliga Birgitta, som den här delen av vandringsleden, på den östra sidan av Vättern.

En tuff promenad, men det var värt ansträngningen. För det finns så mycket att uppleva i naturen på Omberg.

När vi nästa dag, efter en natts fricamping, körde vidare var vi bara tvungna att söka upp det som på Google Maps kallas Sveriges kanske högsta träd

Vi körde upp för berget på en smal väg och spanade intensivt in i skogen på angiven plats.

Där fanns massor av höga träd, det var svårt att se vilket som var högst. Men på bilderna man kan hitta på nätet syntes att just den drygt 49 meter höga granen skulle var markerad med både ett gult streck och en skylt.

Omberg Östergötland Sverige
Den är markerade med ett gult streck, Sveriges kanske högsta träd.

Jag gick runt en stund i skogen innan jag hittade vad jag sökte. Är jag så nära går det ju inte att gå därifrån utan att ha hittat det jag letade efter.

Omberg Östergötland Sverige
Här finns en del av historien om det höga trädet.

Jag stod vid skylten och såg rakt upp mot himlen och konstaterade att det var helt omöjligt att bland alla andra höga träd se att just det markerade trädet stack upp över de andra.

Jag fick nöja mig med att ha stått vid foten av Sveriges kanske högsta träd.

Stefan 14 februari 2025

2 Comments

  • bmlarsreseblogg

    Omberg är nog fint alla årstider. Vi har faktiskt aldrig varit där vi heller, men i maj blir det premiär då vi ska tillbringa en dag där med fotoklubben. Vi tror att det är jättefint då när alla vårblommor blommar och bokarna börjar bli gröna. En del ska bo på Stocklycke Vandrarhem så vi som har husbil står väl på parkeringen bredvid.

    • Stefan Nilsson

      Jag tror det blir häftigt att fota där i vårtider. Sååå vackert nu och vi pratade just om att vi måste åka tillbaka under båten nåt år. Inte i år dock. I början på mars ska Stefan på besök till Capio i Halmstad. Sen blir det operation🙏

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *