Husbil i Österrike
Gobox, bizz eller vinjett – i Österrike är det fordonet som styr valet

Vi körde genom Österrike minst 30 gånger på väg till och från Medelhavet under den tid vi hade husvagn.
Varje gång köpte vi på den tyska sidan klistermärket, vignetten, som berättigade oss att köra på de österrikiska motorvägarna.
Med en husbil som väger över 3,5 ton är det andra regler som gäller.
Vi fick istället börja kolla efter bensinmackar som hade Gobox-dosan för att kunna köra på motorvägarna i alplandet.
Den fungerade utmärkt – men nu har vi bytt till en bizz.
När vi i januari 2023 la ut inlägget ”Med husbil i Österrike” blev det populärt. Men nu har vi uppdaterat och gjort om det för att det ska vara aktuellt.

Tyskland har ett otroligt motorvägsnät, som verkligen lever upp till begreppet nät. Vägar överallt i alla riktningar. Och allt är gratis. När man kör vidare söderut kostar det pengar. I Österrike kan det kosta väldigt mycket pengar.
Beroende på vad man kör för fordon är det olika regler som gäller.
Vi har bara rest med bil och husvagn eller husbil genom Österrike på sommaren och hösten.

Men oavsett när vi rest och oavsett väder tycker vi att Österrike är ett otroligt vackert land att resa i. Visst är det branta backar både att köra upp och ner i. Men vi har inte haft några speciella problem, vare sig med bil och husvagn eller husbil.
Men vi ska inte sticka under stol med att det är ett dyrt land att köra genom.
Med vanlig personbil, med eller utan husvagn och husbil med totalvikt på max 3500 kilo behöver man köpa en vignette, på en bensinmack nära gränsen eller direkt vid gränsen. Vad som gäller kan du hitta information om här.

Men för oss som har husbilar som väger över 3,5 ton är det andra regler. Då finns det olika alternativ. Vi har förut använt oss av en Gobox. Vår nya Sunliving har en totalvikt på 4100 kilo. I Österrike blir det dyra, men för oss nödvändiga, kilon.
Vi läste på en del innan vi skaffade oss en Gobox år 2022. Då var vi på väg till Kroatien och Albanien och skulle stanna till vid koncentrationslägret Mauthausen i norra Österrike. Därefter skulle vi köra mot Salzburg. Vi behövde alltså en Gobox då resan skulle gå på en del betalvägar.
Då funderade vi på förköp, förbokning eller något annat för att vara förberedda när vi närmade oss Österrike. Efter att ha läst på ytterligare bestämde vi oss dock för att lösa en Gobox på plats. Och det var inget vi ångrade. För det var enkelt. Och det fungerar på samma sätt i dag.

På en Gobox-skyltad bensinmack i Tyskland, strax före österrikiska gränsen, köpte vi vår Gobox och med hjälp av personalen laddade vi den med pengar från ett kreditkort.
På baksidan av kvittot vi fick fanns information på olika språk, bland annat svenska. Det allra viktigaste som stod där var för oss att vi skulle skicka in en bild eller kopia av registreringsbeviset till österrikiska motorvägsmyndigheten Asfinag.
Vi tog en bild på vårt regbevis och mailade i väg den till den angivna adressen.

Följde man inte den givna informationen blev det väldigt dyrt att ta sig igenom Österrike. Detta missade många med höga böter som följd. Det har skapat frustration som vi har kunnat läsa om i många Facebookgrupper.
Numera finns det riktigt bra information på hur man ska göra gällande Goboxen. Den hittar du här.
Det finns bland annat en film att titta på hur du monterar din Gobox och hur man ställer in hur många axlar ens bil har. Inställningarna gör man själv på sin Gobox.
Något som är väldigt bra i informationen är vad som gäller pipen som kommer ur den lilla dosan, pipen man kommer att få höra under resans gång. För piper gör det. Varje gång en båge med kameror passeras. Och det är ofta.
Enda fördelen med att ha en Gobox, gentemot vinjett på personbilar och husbilar med lägre vikt, är att man kan köra efter långtradare, bussar och andra tyngre fordon genom betalningsstationerna för tunnlar. Istället för att stå i långa köer får man ett pip till tack när man passerar – samtidigt som pengar dras från kontot.

Men vi har numera lämnat tillbaka vår Gobox. Vi skaffade oss istället en bizz genom Öresundpay.
Vi behöll vår Gobox efter vår första husbilsresa genom Österrike 2022 och använde den även 2023 när vi var på väg till Italien. Då stannade vi till i Innsbruck en natt och körde betalvägar även det året.
Vi hade även tänkt att använda den 2024. Men då tänkte vi till en extra gång redan på våren när vi planerade vår resa. Vi skulle vara med barn och barnbarn i Kroatien och planerade in ett stopp i Wien på vägen ner.
I planeringsarbetet blev vi lite osäkra. Hur ville vi resa på vägen hem? Skulle vi ta Öresundsbron, Helsingör–Helsingborgs-färjan, åka färja Rostock-Trelleborg eller skulle vi ta vägen via Storabältbron. Då kollade vi upp Öresundspay.

Med Öresundspay kan man få lägre kostnad när man reser i Skandinavien, som på Öresund- och Storabältsbron, Scandlines, Öresundslinjen och i Norge. Det blev ett enkelt val för oss. Vi vill ha alla alternativ. Här ser du var Öresunspay fungerar.
Numera har vi alltså en svart bizz som fungerar på samma sätt som en Gobox. Vi har ett kreditkort kopplat till den, så det dras pengar när vi kör över broar och på vägar. Det går automatiskt och fungerade utmärkt när vi körde i Österrike år 2024. Spännande att veta är att Öresundspay även diskuterar med Polen och Frankrike för att kunna använda bizzen även där.
Vi läste information om hur vi skulle göra vid beställningen av bizzen eftersom den skulle ersätta den Goboxen vi redan hade. På vår Gobox hade vi också lite pengar kvar som vi betalat in men inte använt.
För säkerhet skull ringde jag och fick prata med en väldigt hjälpsam kvinna som talade om hur jag skulle göra med min Gobox och att de skulle skicka en bizz till oss.

All information om vårt fordon och en kopia av registreringsbeviset skulle mejlas in och så skulle jag få en ny svart dosa. Det skulle ta några veckor, jag tror att det nästan tog tre veckor tills vår bizz anlände i brevlådan.
Med bizzen kom också lite saker vi behövde kolla innan vi påbörjade vår resa.
Vi skulle bland annat kolla att alla uppgifter vi skickat in stämde och sen behövde vi också skriva ut eller ladda ner den bildeklaration som fanns på vårt konto. Den skulle vi alltid ha med oss om det skulle inträffa något strul.
I mappen med papper vi alltid har med oss i husbilen har vi alltså lagt bildeklarationen. Där ligger också den blå delen på registreringsbeviset som man alltid ska ha med sig.

Den orangefärgade Goboxen lämnade vi tillbaka vid gränsen i Österrike utan problem och vi fick tillbaka de pengar som fanns kvar.
Här finns all information om hur du skaffar en bizz genom Öresundspay.
Helt klart är Österrike ett dyrt land att resa i om man reser på betalvägar. Det ör lätt att förstå att det behövs mycket pengar i vägavgifter för att hålla i gång vägnätet genom det vackra landet. Det är ju helt otroliga broar och tunnlar som byggts för att man ska kunna färdas på vägarna. Självklart får vi vara med och betala för det.
Vi har bara rest med bil eller husbil genom Österrike på sommaren och hösten. Men oavsett när vi har rest och oavsett väder tycker vi att Österrike är ett otroligt vackert land att resa i.

Däremot kan man bli stående i köer, som på andra ställen. På väg hem från Italien hösten 2023 fick vi hjälpa flera kvinnor som hade smått panik när vi fastnade i flera timmar i en kö högt bland bergen efter en lastbilsolycka. Vi tyckte själva att det var skönt med en toalett i husbilen, så tyckte även de kvinnor som fick komma in och använda den. Fastnar man i kö högt upp på lite otillgängliga ställen kan det vara en bra bit innan det finns någon avfart.
Helt klart åker vi gärna genom Österrike. Visst det är dyrt, men när man tittar genom fönstren i bilen blir man ofta hänförd.

Det finns mer än boxar och vinjetter att tänka på när man ska till Österrike.
Här är lite annan information som vi bland annat hämtat från M:
- Hastighetsgränserna i Österrike är för personbil och husbil under 3,5 ton 100 km/tim på landsväg och motorled och 130 på motorväg.
För husbilar som väger mer än 3,5 ton är det 70 på landsväg och motorled och 80 på motorväg. 50 gäller generellt när man passerar en skylt med ett ortsnamn på. - I Österrike finns inga miljözoner för privatbilar, husvagnar eller husbilar.
- Man måste ha med en förbandslåda i bilen. En stark rekommendation finns också om att ha med en reflexväst, det är dock inget krav.
- Man får fricampa om markägaren gett sitt tillstånd, men man får inte fricampa i Wien och Tyrolen. Där får man inte heller övernatta i husbilen om den är parkerad på en parkeringsplats på en gata eller en väg. När det gäller allmän mark är reglerna restriktiva.
Bäst är att höra med polis om vad som gäller då man inte heller får övernatta nära vattendrag, i populära turistområden eller längs alpvägar.
Anette 14 mars 2025
{Originalinlägget publicerades 12 januari 2023.)
You May Also Like

Så har vi förbättrat vår husbil
december 15, 2023
Krk, Kroatien
mars 28, 2023
6 Comments
Mathilda Karlsson
Hej,
Är det alltid vinjett när man har personbil med husvagn oberoende på vad husvagnen vägen?
Mvh Mathilda
Stefan Nilsson
Vad vi kunnat läsa oss till behövs ingen vignette för husvagnen. Läs långt ner på länken jag bifogar här: https://digitale-vignette-online.at/sv
Vi har kört massor genom Österrike med husvagn fram till 2018. Det har bara behövts vignette för bilen. Och det verkar ju vara så även nu enligt texten i länken.
/Anette
bmlarsreseblogg
Det är verkligen en djungel med olika dosor och betalsystem för motorvägar och andra vägtullar. När vi åkte hem genom Österrike hösten -23 lämnade vi tillbaka vår dosa när vi passerat och tänkte titta lite närmare på vilka alternativ som finns. Vi har faktiskt aldrig åkt över Öresundsbron och de fortsatta broarna med husbilen eftersom det alternativet inte har lockat så därför har en Bizz inte direkt diskuterats, men nu fungerar den på fler och fler ställen, så kanske det kan bli ett alternativ. Vi har också hört om ett automatiskt system som fungerar i Frankrike, Portugal och kanske Spanien. Det lät också lockande inför hösten… Nog är det en djungel alltid..
Stefan Nilsson
Ja, det är en djungel. Och det blev många tankar förra året. Men i höst har vi tänkt åka en väg vi aldrig gjort förut, över Storabältbron, och då blir det ju perfekt. När vi även kan åka i Norge med bizzen lät det väldigt bra. Att diskussionen är en bra bit på väg med både Polen och Frankrike är ju inte fel heller. Vi har också läst om det digitala systemet som t ex Reiselinda använder. Får se om vi testar det i höst. Just nu är det en massa förberedelser och tankar om Stefans knäoperation som ska göras 7 maj. Funderar på om vi ska strunta i vår båt i sommar och annat som poppat upp. Vi lär se😅
/Anette
Irja Eklund Altensten
Hej!
Tack för jättebra tips. Vi planerar att åka Tyskland och Österrike i sommar och har husbil över 3500 kg.
Vi har beställt Go-boxen redan nu för säkerhets skull.
Hälsningar irja
Stefan Nilsson
Vad roligt att det kommer till användning. Vi kommer att uppdatera med några tips till i slutet av mars. Gå gärna in på vår egen sida på Facebook och följ oss där så missar du inte våra inlägg.
Och hoppas ni får en trevlig resa. Vi själva ska åka genom Polen ner till Kroatien i sommar. Polen blir ett nytt land för oss. Ska bli spännande.