Svaneke
Lakrits, glasblåseri och smörrebröd i Svaneke
Svaneke var som de flesta andra orter på Bornholm helt okänd för oss.
Men så fort vi hade parkerat cyklarna i hamnen och börjat promenera mellan husen blev vi oerhört förtjusta.
Världsberömd lokal lakrits, glasblåsning och smörrebrödsbuffé på det – det klart att vi gillar Svaneke.
De senaste åren har vi skaffat en egen förjulstradition. Eller rättare sagt: vi delar den förmodligen med ganska många. Det brukar väl vara i slutet av oktober som Nettan, min fru, beställer via nätet. Och några veckor senare är det dags att åka till något utlämningsställe och kvittera ut det som får det att vattnas i munnen:
Julkalendern från Bülows lakrits. Var sin delikat lakritskula, inkapslad av ett tunt skal i olika smaker, varje dag från 1 december till och med julafton (då vi dessutom får var sin bonuskula).
Att plötsligt, mitt i Svaneke, stöta på loggan utanför en butik fick mig att börja se fram mot adventstiden (där tog jag kanske i lite, men ändå). Men huset där Bülows lakrits ställs ut och säljs innehåller inte bara svart godis, där finns även glasblåsning – även det under namnet Bülow.
Kombinationen glas, lakrits och Bülow i samma hus fick sin förklaring.
Pernille Bülow är en mycket känd glasblåsare (glaspuster på danska) och konstnär med ett starkt varumärke som glasdesigner. Hon utbildades vid Orrefors i Sverige och flyttade till Bornholm 1982, sju år senare öppnade hon sin glasverkstad och sitt galleri – i Svaneke.
Johan Bülow, ofta kallad lakritskungen, är hennes son. Han är född på Bornholm och växte upp i Svaneke. 2007 öppnade han i Svaneke Lakrids by Johan Bülow 2007 – som snabbt blev en världssuccé.
På en ö full av olika slags konst och entreprenörer sticker mor och son Bülow ut. Kombinationen massor av lakrits i ena delen av huset vid Glastorget och glaskonstnärerna som blåser och tillverkar nya prydnadssaker som säljs i andra delen av huset är njutbar. För båda två är Svaneke fortfarande viktigt, även om deras konst och godsaker finns spridda i andra butiker runt om i världen.
Men Pernille Bülows vackra glas är inte den enda glaskonsten i Svaneke. Där finns flera butiker där lokala glasdesignerns ställer ut och säljer sina smycken, skålar och annat.
Men i Svaneke finns så mycket mer än glaskonst och annan konst. Hela det lilla samhället bubblar av kreativitet. Trots att den bara har drygt tusen fasta invånare röstades den fram till hela Danmarks handelsstad 2013.
När vi promenerade genom centrum fascinerades vi också av de många fina husen, som fick oss att knäppa massor av bilder. Och hade vi inte haft husbilen stående i Gudhjem en och halv cykelmil norrut hade det frestat att ta en natt på hotell Siemsens Gaard nära hamnen.
En frestelse vi dock inte stod emot när det började kurra i magarna framåt lunchtid var skylten utanför restaurang Pakhuset. Smörrebröd, buffé. Två ord svåra att motstå.
Vi bestämde oss direkt när vi kom in och såg utbudet, smörrebröd skulle det bli till lunch (eller frokost, som man säger på danska). Det fanns två alternativ på menyn: antingen två smörrebröd eller också så många vi orkade eller ville äta.
Vi tog två var och delade dem på mitten. Alltså fick båda två smaka på fyra smörrebröd med danskt rågbröd i botten.
När vi diskuterade vilken som var favoriten enades vi om den panerade fisken, även om de andra med räkor, rostbiff, något slags röra och en massa andra goa saker också var delikata.
Vi var mer än nöjda när vi lämnade restaurangen och fortsatte gå runt tills vi återvände till cyklarna i hamnen och trampade hem till husbilen på campingen i Gudhjem.
Svaneke var det andra samhället, efter Gudhjem, som vi besökte. Det blev direkt vår favorit och det förblev vår favorit under vistelsen på Bornholm.
2 Comments
Av bmlarsreseblogg
Vi tyckte också otroligt mycket om Svaneke, en levande stad just som ni skriver med mycket konsthantverk och mysiga gator vart vi än kom.
Stefan Nilsson
Det är ett läckert ställe. Dit återvänder vi gärna.