Kulturreservat,  Husbil,  Sverige

Gräfsnäs

Höstprakten lyste i Gräfsnäs läckra slottspark

En slottsruin, en park, ett kafé, en badstrand och en smalspårig järnväg.

I Gräfsnäs, drygt två mil utanför Alingsås, finns vad som behövs för en lyckad sommarutflykt.

Men ett besök på hösten kan också vara alldeles underbart.

Det är så härligt att kunna göra en liten utflykt när andan faller på och solen lyser. För det var just så vi gjorde en helt vanlig fredag i november.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Vatten, träd och löv är en fin kombination i höstfagra Gräfsnäs.

Vi har tagit det lugnt sen Stefan opererades och fick en ny höftled i oktober. Så mycket promenader blir det ju inte med kryckor. Men efter sex veckor behövdes inga kryckor längre och vi kunde bege oss ut på småturer igen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Höst vid Anten.

När vi kollade väderrapporten såg det ut att bli solsken och vi funderade på vart vi skulle åka.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Det finns gott om information på tavlor runt om i slottsparken.

Eftersom vi bor i Göteborg och gärna vill besöka kulturarv kollade jag upp om det fanns något i närheten som passade för dagen.

Vi bestämde oss för att åka till Gräfsnäs slottsruin för att uppleva slottsparken och se oss omkring i det härliga vädret. Det tog en timma sisådär innan vi var framme på den stora parkeringen nedanför slottsruinen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
En fin promenad genom slottsparken.

Där började vår promenad utmed det lilla vattendraget. Därefter passerade vi den gamla kvarnen  och några hembygdsstugor innan vi kom fram till den fina lekplatsen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Lekplatsen är stor och populär bland barnen.

Även om det var mitt på dagen var det en del barn som var där med sina föräldrar och jag kan tänka att platsen är perfekt för barnfamiljer under sommaren. Lite lek på lekplatsen, lite fika på de fina gräsmattorna och lite bad i sjön Anten. 

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Det finns en del hembygdsstugor på området.

Även om vi var i Gräfsnäs i mitten på november var det grönt och fint i slottsparken, för gräsmattorna var fortfarande väldigt fina.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Som en vindbrygga ligger den över ”dalen” på väg mot slottet.

Vi fortsatte upp på kullen på väg mot slottsruinen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Lindelövs slottscafé ligger högt med en väldigt fin utsikt över Anten.

Passerade Slottscafé Lindelöv som för dagen var stängt och fortsatte fram mot de gamla murarna som en gång varit ett slott.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Slottsruinen ligger uppe på en kulle.

I slutet av 1500-talet började slottet byggas. Men som många andra gamla byggnader har det brunnit ner, för att åter byggas upp.

Första gången det brann ner till grunden var 1634. Andra gången, 1734 exakt hundra år senare. Men oturen har varit stor, för slottet brann ner igen, sista gången 1834. Även det hundra år efter den föregående branden.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Baksidan av slottet.

Efter det förföll det till den ruin det är idag. Anledningen var att prästerskapet inte ville att ungdomarna skulle kunna använda byggnaden, som de gjorde, för dans. Man tog då bort taket vilket inte uppskattades när väder och vind fick råda. Förfallet var ett faktum.

Sedan 1974 är det Alingsås kommun som ansvarar för slottsruinen. 2010 blev Gräfsnäsparken ett kulturreservat.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Tornet på slottet i höstskrud.

Det är inte svårt att förstå att den är ett av Alingsås kommun mest besökta utflyktsmål.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Gulbruna lärkträd mot blå himmel – läckert.

Vi gick in mellan de gamla, raserade murarna och försökte tänka oss hur det såg ut för länge sen när slottet låg där på sin höjd, så vackert. Med den fina sjön Anten framför ligger det riktigt läckert.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Stigen går utmed Anten nedanför slottet.

Vi gick upp på bron och in på gräsmattan för att sen gå igenom muren i en öppning. Alldeles nedanför låg den lilla stigen utmed vattnet.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Gulbrunt lärkträd mot den blå himlen.

Den blå himlen och de alldeles gula lärkträden blev en riktigt härlig kontrast där vi gick på stigen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Badstranden ligger inne i slottsparkens vik.

Det är inte långt att gå utmed vattnet nedanför slottsruinen. Just när vi var där var det inga fler som var ute och gick där, men jag kan tänka att det kan vara mycket folk som vill gå där under vår och sommar.

På en av tavlorna i slottsparken kan man läsa om hur det sattes publikrekord för området. Simningens dag lockade 1953 10472 personer att betala inträde för evenemanget som arrangerades från 1941 till 1974. Det tävlades i simning, arrangerades olika slags uppvisningar och flögs i sjöflygplan.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Simningens dag var under flera år det stora dragplåstret i Gräfsnäs.

En brokig uppsättning kändisar finns i historieskrivningen: Povel Ramel, Sickan Karlsson, Lapp-Lisa, Anna-Lena Löfgren, Sten-Åke Cederhök, Sylvia Vrethammar, Björn&Benny och många fler.

Gräfsnäs slottsruin bjuder på olika evenemang under året. Det är alltifrån guidningar av slottet, bilträffar, nationaldags-och midsommarfirande, tornerspel, ljusvandring och ”Jul på slottet” med bland annat tomteby och marknad.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Stationen i Gräfsnäs. I andra ändan av de smalspåriga järnvägen finns station Anten.

Och inte nog med det. Mellan Gräfsnäs och Antens station kan man åka i någon av vagnarna som dras av det gamla ångloket på den smalspåriga järnvägen. Det går under sommartid, men under evenemanget ”Jul på slottet” tuffar det gamla loket med vagnar mellan Gräfsnäs och Antens station igen.

Gräfsnäs Alingsås Västergötland Sverige
Parkering för husbilar med möjlighet till övernattning.

Vi som i vanliga fall kör husbil kan parkera gratis på en husbilsparkering alldeles i närheten av slottet, med sjön Anten alldeles framför sig. Det finns inga bekvämligheter som el eller tömning av grå- och svartvatten men platsen ligger perfekt i det vackra landskapet.

Anette 19 november 2024

2 Comments

  • bmlarsreseblogg

    Visst är det fint i Gräfsnäs! Som barn kommer jag ihåg att vi var på npgon sommarfest, troligen Simningens Dag och när våra barn var små hade vi sommarutflykt med fika och lek i den vackra parken tillsammans med goda vänner. Nu på senare år har vi faktiskt varit där med husbilen. Då fint det var även en novemberdag!

    • Stefan Nilsson

      Även jag har minnen från Gräfsnäs. Vet att jag åkt ångloket för massor av år sedan med barnen. Nu gick ju inte tåget och vi hade nog inte åkt det även om det kört just då. Vi njöt av solen och den vackra omgivningen. Ibland blir det bara sååå bra😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *