Gjirokaster
Till Gjirokaster åker man och tittar på taken
Gjirokaster i södra Albanien är en av tre (de andra är Butrint utanför Saranda och Berat, som ingår i samma världsarv som Gjirokaster) världsarvsplatser i landet. Men man åker inte dit bara för att titta på den speciella bebyggelsen som framförallt karaktäriseras av husens stentak.
Från Gjirokaster kommer också två kända män:
Författaren Ismail Kadare, som ofta tippats att få Nobelpriset i litteratur.
Enver Hoxha, diktatorn som under 41 år satte sin prägel på Albanien.
Huset där Enver Hoxha föddes, som son i en ganska välbärgad familj, brann ner när han var sju år. Men efter att han fått makten 1944 lät han bygga upp det exakt likadant. Numera är det stadens etnografiska museum.
I huset kan man inte bara se hur Hoxha och hans familj levde, utan även få en inblick i hur en del andra människor i landet hade det.
Den lokala guiden, vi hade en ung universitetslärare, berättade passionerat och engagerat om svunna tider. Men hon beskrev även Enver Hoxhas mindre trevliga drag.
Hon kallade honom grym och gav två lokala exempel:
Enver Hoxhas pappa var en djupt troende imam. Men Hoxha såg inte bara till att förbjuda alla former av religionsutövning i Albanien – han såg också till att slå sönder moskén som pappan gick till.
En brorson till diktatorn var öppen med att han inte höll med sin farbror i hans politiska idéer – och blev avrättad.
Hur många som sammanlagt blev dödade och kastade i fängelse eller hamnade i arbetsläger finns det inga exakta uppgifter på.
Ett annat stort brott som Enver Hoxha utsatte befolkningen för var att han stal deras rätt att tänka självständigt.
Det är något Albanien, som kämpar en tuff kamp för att bygga sin demokrati, fortfarande lider av.
När man närmar sig Gjirokaster ser man från långt håll 1700-talsslottet som ligger högt upp på berget. Att åka dit upp är väl värt ett besök.
Där finns bland annat en massa gamla vapen och annan krigsmateriel, exempelvis en stridsvagn som italienarna lät Fiat bygga innan den hamnade i tjänst i Albanien och ett gammalt amerikanskt stridsflygplan.
Den som är sugen på att köpa med sig albanska prylar kan göra det i Gjirokaster i någon av affärerna i den gamla basaren.
Och den som just nu sitter och planerar sin Albanien-resa bör sätta ett kryss på världsarvsstaden.
Oktober 2022