Gammelstad Kyrkstad
Mycket att upptäcka och njuta av i Gammelstad Kyrkstad
När vi var på resa i norra Sverige besökte vi ytterligare ett världsarv – Gammelstad Kyrkstad, en mil nordväst om Luleå.
Vi kom hit en solig dag i juli 2021 och fick oss en fantastisk rundvandring och historielektion när vi läste på och besökte världsarvet.
Även om vi besökte Gammelstad Kyrkstad mitt i semestertider fanns det gott om plats att parkera husbilen på den stora grusplanen. Om vi hade velat stanna utanför på natten hade det säkert fungerat bra det också.
Vi tog en promenad genom den gamla staden. Passerade de röda gamla husen, gick in Nederluleå kyrka med de fina målningarna i taket. Vi tog en lunch i Kaptensgården och gick in och ut i en del av de stugor som var öppna för besök och fick en liten inblick i hur livet var då, när alla stugorna byggdes.
Vi fick lära oss att Gammelstads kyrkstad inte bara är ett världsarv utan också ett fornminne. En eller ett par decimeter under marken finns ett så kallat kulturlager som berättar en del om hur livet var innan själva trästaden byggdes. Det beskrivs som ett arkiv med 900 års historia av mänskliga aktiviteter.
Arkeologer har bland annat hittat olika slags föremål, gamla husrester och avfallsgropar. Fornminnet Gammelstad är väldigt betydelsefullt då man fått större kunskap om tiden före 1500-talet.
Man kan besöka Gammelstad Kyrkstad på olika sätt. Man kan passera rakt igenom och bara njuta av vackra hus och den vackra kyrkan från utsidan. Man kan göra som vi, promenera och kika in lite här och där och ta en fika. Eller också kan man grotta ner sig ordentligt och ta sig tid för en ordentlig lektion om en del av våra svenska historia.
Vi njöt av det vackra och lärde oss mycket under besöket.
När Gammelstad Kyrkstad utsågs till världsarv motiverade Världsarvskommittén det så här:
”Gammelstad Kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.”
Källa: Riksantikvarieämbetets hemsida, raa.se.
Gammelstads Kyrkstad skrevs in på världsarvslistan 1996.
18 juli 2021