Sverige,  Världsarv

Falun och Kopparbergslagen

Nere i koppargruvan i världsarvet Falun och Kopparbergslagen bjuds man på många historier

På våra resor kollar vi alltid upp om vi är i närheten av någon nationalpark eller något världsarv.

När vi närmade oss Falun var målet självklart att bland annat besöka världsarvet Falun och Kopparbergslagen.

Falun och Kopparbergslagen
Porten in på området för Falu koppargruva.

Vi hade egentligen tänkt oss att åka in i Norge men väderleksrapporten visade massa regn och vi ”ombestämde” oss snabbt. Vädret såg bättre ut i Falun och vi beslöt att världsarvet Falun och Kopparbergslagen skulle få ett besök av oss. Vi letade upp en ställplats i närheten av gruvan och stan och tänkte oss en lagom cykeltur. Men regnet öste ner även på Gullnäsgårdens ställplats så vi stannade en natt och beslutade oss för att ta husbilen in till stan istället.

Falun och Kopparbergslagen
Vi var alla tvungna att klä på oss med regncaper och hjälmar innan vi fick gå ner i gruvan.
Falun och Kopparbergslagen
Det var riktigt intressant att vara med på den guidade visningen

Vi hade inga problem att få plats för husbilen på den avsedda husbilsparkeringen, vi betalade och gick mot informationen. Vi hade läst på när det var bäst att besöka gruvan, hur vi skulle vara klädda och vad vi skulle tänka på under vårt besök. Och vi behövde inte vänta särskilt länge innan det blev vår tur på den guidade visningen, som tog runt timma.

Det var oerhört intressant att höra berättelserna om Falu koppargruvas betydelse för den svenska stormaktstiden på 1600-talet. De över tusen gruvarbetarna gjorde gruvan till Sveriges största arbetsplats. Deras hårda slit under jord gjorde Sverige till världens största exportör av koppar. När gruvan rasade runt midsommar 1687 tog det knappt 30 år innan den svenska stormaktstiden definitivt tog slut när Karl XII blev skjuten 1718.

På ett ställe inne i gruvan fanns för övrigt spår av andra svenska kungligheter. På en upplyst bergvägg fanns bland annat namnteckningarna från dagens kungapar.

Falun och Kopparbergslagen
Fet-Mats är ett namn vi inte glömmer i första taget.

Att det började brytas koppar här redan på 700-talet är svårt att ta in. 67 meter under jord fick vi all information om hur livet såg ut för de som arbetat i gruvan, höra historier som gjorde oss nästan mållösa – som historien om Fet-Mats. Vår vandring fortsatte ovan jord där vi bland annat besökte museet och de kringliggande gamla husen.

Falun och Kopparbergslagen
Muséet som vi besökte gav oss ännu mer information.

Vi hade dålig koll på historien om Falu rödfärg, som pryder inte minst ladugårdar runt om i landet, men den fick vi också lära oss.

För Rödfärgsverket lever fortfarande. Det är verkligen häftigt att veta att Falu rödfärg är en produkt som är drygt 250 år gammal och en restprodukt från brytningen av kopparmalmen. 

Att besöka muséet och sen gå förbi alla fina gamla hus inne i stan var väldigt intressant. Vi åkte därifrån  riktigt imponerade. Vi tror att besök i gruvan, som stängdes 1992, passar både gammal och ung.

Falun och Kopparbergslagen
Här finns namnteckningar från våra kungligheter.

När Falun och Kopparbergslagen utsågs till världsarv motiverade Världsarvskommittén det så här:
Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.”  Källa: Riksantikvarieämbetets hemsida, raa.se.

Falun och Kopparbergslagen skrevs in på världsarvslistan 2001.

15 juli 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *