Husbil,  Albanien,  Camping

Saranda

Befolkningen i Saranda flerdubblas på sommaren

Här kan du bada vid den stora stranden med det fina vattnet – mitt i stan.

Saranda ligger längst ner på den albanska rivieran, har länge kallats söderns pärla.

Tidigare var det en liten stad med låga hus. Nu är det en fullfjädrad turistort som flerdubblar sin befolkning under sommaren och där finns åtskilliga hotell som sticker långt upp mot himlen.

Saranda
Många Saranda-bor gillar att koppla av i Vänskapsparken där man även kan njuta av det här vattenspelet.

När kommunismen föll 1990–1991 var det många som såg turistpotentialen i och runt Saranda och Ksamil ytterligare några kilometer söderut. Men det tog många år innan utbyggnaden tog fart på riktigt.

Den optimism som hade börjat spira i Europas då fattigaste land fick ett rejält hack i skivan 1996–1997 och några år framåt när det så kallade pyramidupproret lamslog Albanien. Då hade stora delar av befolkningen sålt ägodelar och satsat pengar på vad de trodde var investeringsfonder, men som i själva verket var gigantiska pyramidspel.

Efter några år började det investeras på nytt, men de flesta turisterna kom ändå från Korfu – den grekiska ön som bara ligger några kilometer bort. En charterresa till Korfu kunde kryddas med en dagsutflykt till Saranda, eventuellt med en övernattning.

Eftersom det fortfarande inte finns någon flygplats i närheten kommer fortfarande väldigt många turister från Korfu, även om det numera är många som lägger hela sin semester i Albanien.

Saranda
En snabbfärja på väg från Korfu, i bakgrunden, till Saranda. Resan tar mellan en halv timme och drygt en och en halv timme beroende på vilket rederi eller typ av färja man väljer.

Båtresan över går snabbt, från drygt en halvtimme till drygt en och en halv timme beroende vem man man väljer att åka med eller vilken sorts färja det handlar om. Nu finns det också turister som gör tvärt om, bor i Albanien och över till Korfu över dagen.

Ska man åka landvägen till Saranda finns det alternativ. Ett är att ta bussen från någon av flygplatserna i nordvästra Grekland, en annan att ta buss eller bil från Tirana. Vi har åkt bil från Tirana utefter kusten flera gånger och sedan tagit inlandsvägen förbi Gjirokaster och Fier tillbaka.

När vi hösten 2022 för första gången tog husbilen till Albanien körde vi den vackra kustvägen till Saranda för att köra vidare till en camping i Ksamil. Tillbaka körde vi den nya, mycket fina, vägen över bergen nordväst från Saranda.

Många ur lokalbefolkningen är missnöjda med den ”vilda” utbyggnaden av staden.

Saranda
Höga hotell sträcker sig mot skyn. En del ligger tätt, riktigt tätt.

Några hus, däribland flera höghus, ligger extremt nära varandra. Det går att ta på varandra från balkongerna i grannhusen.

Men det har inte bara byggts hotell, i dagens Saranda finns även många hus med lägenheter. En lägenhet i Albanien har blivit ett billigare alternativ till att köpa något i Spanien. Det finns numera en hel del svenskar som har lägenhet i Saranda. Tillsammans med många andra svenska turister bidrar de till att det hörs en del svenska på strandpromenaden numera.

Saranda
Stranden i Saranda är lång och inbjudande. Vattnet är kristallklart. På högsommaren är det fullt av folk på stranden, under lågsäsong kan det se ut så här.

Inne i centrala Saranda finns en stor strand utmärkt för bad. Och utefter den långa strandpromenaden finns gott om kaféer och restauranger. Vår favorit är restaurang Limani, som har en bred meny. Inte minst deras skaldjursrätter har hållit hög klass vid våra besök.

Den som i stället vill ha Sarandas bästa utsikt i samband med dagens middag kan välja restaurangen i Lekuresi-slottet på toppen av berget. Där ser man hela staden och vid god sikt långt in över Korfu. Vägen upp är smal och brant, men det är ändå värt att åka dit upp bara för att se solnedgången. Att ta en taxi båda vägarna kan vara det enklaste.

Det är inte långt till de arkeologiska utgrävningarna i Butrint.

Men även mitt inne i Saranda finns utgrävningar efter en synagoga, byggd runt 500-talet, och en basilika.

Saranda
Inne i centrala Saranda finns utgrävningar efter en synagoga, byggd på 500-talet, och en basilika. Lämningarna upptäcktes först för knappt 20 år sedan.

Från Saranda tar man sig också snabbt till badorten Ksamil, världsarvsstaden Butrint – eller den underjordiska källan Blue Eye (Syri i Kalter på albanska), som är en av Albaniens mest kända sevärdheter.

Saranda
Syri i Kalter, eller Blue eye som den heter på engelska. Det iskalla, kristallklara vattnet kommer från en underjordisk källa. Bara två mil från Saranda.

Det tar mellan 35 och 40 minuter att köra de 22 kilometerna dit. Den sista delen av vägen är rätt skakig, men det är väl värt att åka dit.

Senast vi var i Saranda hade vi husbilen, som vi parkerade på camping Sunset i Ksamil och tog bussen till stan. Men om du söker boende inne i Saranda kan vi rekommendera hotell Lindi.

Saranda
Hotell Lindi i Tirana. Här har vi bott flera gånger när vi inte haft husbilen till Albanien.

Värdparet Genci och Blerina Sulo gör vad de kan för att din vistelse ska bli så bra som möjligt. Dessutom ligger hotellet centralt med gångavstånd till stranden.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *