Världsarv,  Husbil,  Polen

Krakows saltgruva

I Krakows saltgruva är till och med konstverken gjorda av salt

Salt finns i det havsvatten vi badar i på somrarna.

Mat utan tillräckligt med salt kan vara smaklös.

Men att salt också är ett utmärkt material att använda för att skapa konst, gångvägar och väggar var åtminstone nytt för oss.

Det lärde vi oss på över hundra meters djup i en saltgruva utanför Krakow.

Vi fick rekommendationer innan vi åkte hemifrån. För skulle vi åka till södra Polen – och det måste man när man reser runt i landet – var saltgruvan i Krakow (egentligen en dryg mil utanför i den betydligt mindre staden Wieliczka) ett måste. Min gode vän Samuel sträckte sig till och med så långt att han sa att det var det häftigaste han hade sett i Europa.

Förväntningarna var hyfsat höga när vi stod vid bensinstationen utanför camping Adam och väntade på att bli upplockade av Travelmine, företaget som vi hade bokat utflykten med.

Saltgruva Krakow Polen
Utanför nedgången till gruvan finns en stor skylt som visar att det är ett av Unescos världsarv.

Vi hade funderat på att ta oss till gruvan på egen hand med en förhoppning om att kunna promenera i underjorden lite för oss själva med hjälp av en audioguide. Men efter att ha rådfrågat folk i campingreceptionen och läst på nätet bestämde vi oss för att köpa ett helt kit: upphämtning där vi bodde plus guideledd vandring under jord.

Vi fick betala 270 zloty per person, vilket motsvarade ungefär 725 kronor.

Saltgruva Krakow Polen
Saltversionen av polske 1600-talskungen Kazimierz väntade på oss nere i gruvan.

Den trevligs, engelsktalande chauffören Lucas med en niositsig blå Ford kom och hämtade oss på överenskommen tid och körde sen runt i Krakow och plockade upp sex personer till.

Alldeles innan vi var framme vid gruvan passerade vi flera parkeringsplatser. Och när vi såg ett antal husbilar på en parkering pratade vi om att vi kanske ändå skulle ha tagit husbilen.

Vi kom fram ungefär en halvtimma innan vi skulle ner och, nyfiken som jag är, gick jag till biljettkassan och kollade priserna. Det högg lite i snåltarmen när jag såg att en vanlig biljett kostade 134 zloty (360 kronor) och för oss som pensionärer 112 zloty (300).

Saltgruva Krakow Polen
Vi bokade en guidad tur och kom ner på utsatt tid. För de som åkte direkt till gruvan utan bokning kunde det ta väldigt lång tid att komma ner.

Men – och detta är ett stort men – eftersom man inte får gå omkring själv i gruvan utan måste vara med i en grupp ledd av en guide gick det inte att säga när vi skulle ha kommit ner. Det kunde bli en väntan på flera timmar eftersom de organiserade grupperna, som den vi ingick i, gick före.

Dessutom behövde vi inte bekymra oss för vare sig transport dit eller tillbaka till campingen. Vi gick mot samlingspunkten och det första mötet med vår guide Patricia – en trevlig kvinna fylld av humor – övertygade om att vi hade gjort rätt även om det var ett klart dyrare alternativ.

Saltgruva Krakow Polen
Figurer av salt i gruvan.

Medan vi väntade på vår tur att gå ner i gruvan stod vi och log lite åt gubbarna som stod i kortbyxor med t-shirt eller linne och flippflopp alternativt foppatofflor på fötterna.

Amatörer. Alla som har varit i en gruva, typ Falu koppargruva, eller har bergvärme vet att det är ungefär åtta grader  i underjorden. Vi var väldigt nöjda med att ha förberett oss väl med långbyxor, jacka och en fleecetröja om det behövdes.

Lite fundersamma blev vi när guide-Patricia inte var speciellt påpälsad, hon hade bara kjol och en kort jacka. Men gubbarna som såg ut att komma direkt från stranden skulle ju ändå få huttra var vi övertygade om.

Saltgruva Krakow Polen
Trätrappan som leder ner i gruvan. Många tar chansen att se hur mycket man ser av de drygt hundra meterna rakt ner.

Vi var inställda på att åka hiss när dörren öppnades efter att den föregående gruppen hade försvunnit nedåt. Men det visade sig att den första övningen innehöll ungefär 400 steg i en trätrappa. Stundtals i stillastående kö eftersom barnen i gruppen före tyckte det var häftigt att stå och titta både uppåt och neråt i drygt hundra meter trappschakt.

Patricia hade frågat om någon i gruppen tyckte att det kunde vara obehagligt att gå mer än hundra meter rakt ner på en trappa. Hon uppskattade inte riktigt när en kvinna sa ja, för att snabbt säga att hon bara skojade

Saltgruva Krakow Polen
Cirka 400 steg på trappan tog oss rakt ner i underjorden.

För den relativt trånga trätrappan är inget för den som har anlag för klaustrofobi.

Saltgruva Krakow Polen
Guiden Patricia samlar gruppen.

När vi väl kom ner blev det till att först gå i några gångar. Vi gick en bit till där Patricia stod vid en dörr som öppnades först när sista kvinna – eller siste man – hade stängt dörren till öppningen som vi hade passerat strax före.

Tidigt stod det klart att det var tur att chauffören hade fått oss att lämna ryggsäcken med extrakläderna i bilen. För det var inte alls kallt. Jag började bli avundsjuk på gubbarna som hade kortbyxor.

Saltgruva Krakow Polen
Kopernikus var den omstridde polacken som kom fram till att jorden inte är universums centrum – han finns naturligtvis i gruvan.

Jag frågade Patricia varför det var så varmt. Hon svarade att det alltid var 15–17 grader (som på en vanlig svensk midsommarafton) där nere, för tillsammans med ventilationens friska luft distribuerades även varmluft.

En ursäkt till gubbarna i kortbyxor och linne hade varit på sin plats. Men det fick räcka med skammen.

Saltgruva Krakow Polen
Saltet började brytas redan på 1300-talet.

På väg genom de första gångarna stannade Patricia och började prata om saltet, själva anledningen till att vi var där nere och att Unesco 1978 utsåg Krakows saltgruvor till ett av de ursprungliga tolv världsarven.

Saltgruva Krakow Polen
De ursprungliga tolv medlemmarna i Unescos samling av världsarv från 1978. En av dem är saltgruvan i Krakow.

Hon berättade att gångarna var uthuggna ur salt, att det därmed var salt på väggar och tak.

När vi spontant sträckte fingrarna mot just tunnelväggar och tak och förde fingret mot munnen för att kolla om det verkligen var salt kom Patricia med en lite brasklapp. Hon uppmanade oss att vänta en liten stund med provsmakningen. För det var förmodligen fler av gruvans 1,2 miljoner årliga besökare som testade just här där det var lätt att komma åt.

Saltgruva Krakow Polen
Det ser ut som popcorn, men är färskt salt som sitter i taket i gångarna.

Fingrar drogs tillbaka, men sträcktes återigen uppåt när det blev öppnare och högre i tak. Det var svårt att låta bli. För att detta svarta, här och där med lite blänk av kristaller, verkligen var salt var svårt att ta in. Först när vi stötte på det nybildade, ständigt ”växande” popcornliknande saltet i taket insåg även min tröga hjärna att det faktiskt var salt. Det smakade så, dessutom.

Saltgruva Krakow Polen
Ett typiskt schakt för saltbrytning där klumpar hissas upp för att tas upp till ytan.

Att gå mellan saltväggar och under salttak var på sätt och vis stort nog. Men när vi började komma in i de olika salarna klev vi upp några saltnivåer till.

Saltgruva Krakow Polen
Så här gick det till i början när gruvarbetarna drog upp salt.

Patricia visade utrustningen som användes en gång i tiden av de gamla gruvarbetarna för att lyfta de stora saltblocken, som kunde väga upp till 500–600 kilo. I början fanns bara män som jobbade där nere, men så småningom började de använda hästar för att dra de tjocka tamparna genom blocken.

Saltgruva Krakow Polen
Hästar användes till en del tungt arbete.

Till skillnad från gruvarbetarna, som varje dag tog sig upp de 100–130 meterna ur gruvan släpande på uppskattningsvis 20 kilo salt per skalle, bodde hästarna i gruvan. Om de väl hade kommit ner, kom de aldrig därifrån.

Patricia berättade dock om att hästarna hade det bra. De togs väl omhand, fick hela tiden mat och färskt vatten och fick vila ordentligt mellan arbetspassen.

Saltgruva Krakow Polen
Det drogs och släpades.

När jag nån gång då och har hört talas om saltgruvor någonstans i världen har jag inte reflekterat så mycket mer än att jag har trott att det var någon form av straffarbete som kriminella eller meningsmotståndare tvingades till.

Saltgruva Krakow Polen
Originaltrappsteg i salt. På sådana här trappor gick gruvarbetarna upp och ner varje dag.

När jag frågade Patricia om det var så i deras gruva svarade hon snabbt ”nej, nej”. Ingen tvingades ner i gruvan. Alla jobbade där frivilligt med en bra lön och förmåner.

Men när vi gick där nere insåg vi ändå hur slitsamt det måste ha varit på den tiden då gruvgångarna inte lystes upp med elektriskt ljus utan bara med facklor.

Saltgruva Krakow Polen
En underjordisk sjö med 30-procentig salthalt.

Vi gick vidare in i fler hallar där vi fick se mer om hur det gick till när saltet bröts. Vi kom också till ett par dammar där salthalten var runt 30 procent, enligt Patricia. Där var det omöjligt att drunkna. Men en kallsup med 30-procentig salthalt i vattnet var heller inte att leka med.

Under andra världskriget bestämde sig tyskarna för att använda gruvorna för förvaring och produktion av krigsmaterial, då fanns det även en eller flera båtar på de underjordiska vattendragen. Men en olycka satte stopp för den delen.

Saltgruva Krakow Polen
Snövits sju dvärgar – saltversionen.

I gångarna finns massor av figurer, naturligtvis tillverkade i salt. Snövit och hennes sju dvärgar är exempelvis förevigade där nere. Och självklart finns där även gamla kungar och annat fint folk.

Saltgruva Krakow Polen
Mitt under vandringen kommer man till det här rummet där det finns affärer och toalett och stöttor i taket.

Efter en dryg timma, hela rundvandringen tog drygt två timmar, kom vi till en stor öppen hall där det även fanns annat material än salt. Höjden i taket och alla besökare gjorde att det stora rummet hade kraftiga trästöttar (trät håller sig i den saltmättade luften) men även andra säkringar uppe i taket. Precis som i alla andra rum där det behövdes för att inte riskera något.

I den stora hallen fanns både en liten souveniraffär och en möjlighet till att köpa något lätt att äta eller dricka. Många tog istället raka vägen till toaletterna.

Saltgruva Krakow Polen
Även i de mindre kyrkorna finns konstverk, allt är dock inte tillverkat i salt.

Det mesta var fantastiskt där nere, men frågan är om inte kyrkorna var det häftigaste. Redan när vi kom in i den första kyrkan häpnade vi av saltkonst och hantverk.

Saltgruva Krakow Polen
Den mäktiga stora kyrkan. Här hålls gudstjänster, konserter och bröllop.

Men när vi kom till den tredje kyrksalen, den största, häpnade vi. Dit kan man gå på gudstjänst eller konsert, en del väljer att gifta sig där inne.

Den stora saltkyrkan i underjorden är enorm och full av utsmyckningar.

Saltgruva Krakow Polen
Josef leder åsnan med Maria och Jesusbarnet. Tillverkat i salt.

Den breda trappan ner är naturligtvis i salt precis som tavlan/skulpturen där Josef leder åsnan där Maria sitter med det nyfödda Jesus-barnet i famnen.

Saltgruva Krakow Polen
Leonardo da Vincis ”Den sista måltiden” – även den skulpterad ur salt.

Eller en saltversion av Leonardo da Vincis världsberömda verk ”Den sista måltiden”.

Saltgruva Krakow Polen
Den mäktiga fonden i den stora kyrkan.

I den stora kyrkan fick vi egentid av Patricia. Och det var helt otroligt att gå runt och se alla konstverk, till och med kristallkronorna i taket bestod till en del av saltkristaller.

Saltgruva Krakow Polen
Den polske påven Johannes Paulus II finns också avbildad.

All konst är tillverkad av tidigare gruvarbetare, en av dem är fortfarande i livet. En annan fick en konstutbildning efter att först ha gjort konst i kyrkan.

Saltgruva Krakow Polen
Den högsta hallen i saltgruvan kommer mot slutet av rundvandringen. Högst uppifrån har det till och med hoppats bungyjump.

Med minnet av den fantastiska kyrkan närmast i minnet gick vi mot utgången och passerade den största saltsjön i underjorden.

Saltgruva Krakow Polen
Restaurang i gruvan under salttak och med bord utefter väggar av salt.

Strax innan vi skulle gå den sista biten till hissen kom vi ner som djupast, 135 meter. På väg mot hissen upp till ytan passerade vi genom ett par stora restauranger där man kunde äta god mat, fortfarande under jord.

Saltgruva Krakow Polen
En lite saltvätte ligger och kikar på de passerande.

Brytningen i gruvan upphörde 1996, men ungefär 300 gruvarbetare jobbar fortfarande där för att vårda den och se till att sådana som vi kan få besöka den fantastiska värld som finns under ytan.

Åker du till Polen, planera in ett besök i Krakows saltgruva. Är du i närheten av Krakow måste du ta dig dit.

Stefan 21 juni 2024

4 Comments

  • bmlarsreseblogg

    Den här gruvan ser verkligen fantastisk ut och Lars läste inlägget med stor igenkänning. Saltskulpturerna är verkligen helt fantastiska.
    Ibland har vi också köpt någon busstur med guidning och visst får man betala en slant för sin bekvämlighet och för servicen men flera gånger har vi också känt att vi får en del som vi inte fått om vi åkt själva även om det svider lite i en västgöte…
    Ha det fortsatt fint i Kroatien. Idag har vi nått Haparanda.

    • Stefan Nilsson

      Ja, ibland är det värt pengarna. Det var det denna gången. Fast vi har använt audioguider massor av gånger denna resan. Funkar hur bra som helst. Men detta besök var det verkligen värt pengarna. Och ha det trevligt i Haparanda.

    • Stefan Nilsson

      Jag tror inte att du blir besviken. Det är oerhört fascinerande att se vad man kan göra med salt. Ha det gött i Polen så fortsätter vi ha de skönt i Kroatien – samtidigt som vi lägger ut bilder och texter från Polen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *