Italien,  Camping,  Husbil

Naxos

Redan de gamla grekerna kom till Naxos på östra Sicilien

Säg Naxos och de allra flesta tänker på den grekiska ön.

Men Naxos finns även på östra Sicilien, vid havet alldeles nedanför vulkanen Etna.

Redan de gamla grekerna kom dit och grundade staden år 734 – före Kristus. Många av dagens turister tar gärna en sväng till statyn som befäster vänskapen mellan Naxos i Italien respektive Grekland.

Naxos Sicilien Italien
Olika slags båtar i hamnen med utsikt över Taormina och Castelmola längst upp på berget till vänster.

När vi i slutet av september förra året svängde söderut efter att ha kommit med färjan över Messinasundet var siktet inställt på Taormina, staden på berget ungefär fem mil från hamnen i Messina. Men då vi inte hittade någon camping eller ställplats vid havet nedanför Taormina fortsatte vi åt söder.

Naxos Sicilien Italien
Det är gott om palmer inne i Naxos. Här är det ännu tydligare hur högt byn Castelmola ligger längst till vänster.

Vi passerade genom Naxos innan vi svängde ner mot havet och kom till camping Almoetia, där vi parkerade husbilen.

Naxos Sicilien Italien
Tvätt- och torkdags på camping Almoetia.

Det fanns gott om plats, men det är lätt att föreställa sig hur fullt det kan vara där under högsäsong.

Naxos Sicilien Italien
Etna syns överallt, även om vulkanen den här dagen var skymd av molnen.

När vi gick ut på vägen utanför campingen kunde vi se var vulkanen Etna låg. Eftersom det mestadels var molnigt under dagarna vi var där såg vi bara basen på Etna, vi får hoppas att vi kan se spetsen på 3357 meter en annan gång. När solen skiner.

Naxos Sicilien Italien
Färgsprakande in mot Naxos.

Vi bodde alltså lite utanför Naxos som är ännu en av Siciliens många turistorter med massor av hotellsängar, barer och restauranger. En del säger Giardini-Naxos, som är det officiella namnet på de två städerna som vuxit ihop till en. Men många nöjer sig med att bara använda Naxos.

Naxos Sicilien Italien
Det är väldigt smala gator i kvarteren närmast stranden.

När vi åkte upp till Taormina tog vi bussen och det var vi tacksamma för efter att ha åkt upp på den branta vägen. Det kunde ha blivit samma buss även in till Naxos, den gick bara några hundra meter från campingen och stannade vid ingången på vägen hem.

Naxos Sicilien Italien
Här blir det fullt på sommaren. I bakgrunden syns Taormina och längst uppe på berget till vänster Castelmola.

Men med bara en halv mil in till centrum fick det bli cykel. Lättrampat på mestadels plan mark. Det blir ju inte trögare av att vi har elcyklar. Tyvärr fick jag cykla in ensam eftersom Anette just den dagen var lite krasslig.

Naxos Sicilien Italien
Huvudgatan genom Naxos.

Jag hade sett fram mot en fin cykeltur utefter havet, men någon sådan väg fanns inte från trakterna av campingen. Jag fick trampa närmare E45:an, som går i nordsydlig riktning, innan jag kunde vända Etna ryggen och göra en nittiograders sväng för att komma till de centrala delarna.

Jag har sett att det finns de som inte tycker att Naxos är så mycket att ha, att där bara finns en massa turister och ingen plats på sommaren.

Naxos Sicilien Italien
Stranden nedanför camping Almoetia i södra utkanterna av Naxos.

Om det vet jag inte så mycket, för när jag trampade runt i septembervärmen var det inte så mycket folk där. Visst fanns där spridda skurar av människor på den långa, lockande stranden. Men så många var det inte. Jag hade fått plats – om jag inte hade valt att vänta med badet tills jag kom tillbaka till campingen.

Naxos Sicilien Italien
Här klev de första grekerna iland för nästan tre tusen år sedan.

Redan innan vi åkte till Naxos fastnade jag för den grekiska klangen i namnet och läste på så att jag hade lite hum om den grekiska kopplingen. Det var därför naturligt att först sikta på platsen där de första grekiska fötterna trampade siciliansk mark.

Naxos Sicilien Italien
Den grekiska segergudinnan Nike står som en symbol för vänskapen mellan Naxos i Grekland och Naxos på Sicilien.

Statyn av Nike, den grekiska mytologins segergudinna, syns på långt håll. Grekiska kolonier fanns på många håll på Sicilien, men den första fanns just här.

Naxos Sicilien Italien
Vid de här klipporna kom de första grekerna till Naxos på 700-talet före Kristus.

De första grekerna kom dit från sitt Naxos år 734 före Kristus och grundade då en stad som raserades drygt tre hundra år senare när tyrannen från Syrakusa, elva mil söderut, skickade upp sina soldater för att förslava befolkningen och förstöra staden.

Naxos Sicilien Italien
Botten syns överallt runt bryggorna.

Naxos har alltså en lång historia, men staden har förändrats kraftigt under senare år då det mesta numera handlar om turism.

När jag kollat på och läst vid statyn gick jag tillbaka till cykeln och trampade utefter stranden in mot staden.

Naxos Sicilien Italien
Trångt och enkelriktat i nordlig riktning utefter strandpromenaden i Naxos.

Det var trångt, inte speciellt cykelvänligt – om man inte gjorde som jag och använde den breda trottoaren här och där. Jag stannade till flera gånger för att ta lite bilder. På en del av dom fastnade även Taormina med sin stora grekiska teater.

Naxos Sicilien Italien
Mitt emellan blommorna syns Castelmola, byn som gav tecknaren Rune Andreasson inspiration till berget där Bamses farmor bor.

När jag tittade uppåt blev jag ännu mer sugen på att åka upp till den lilla bergsbyn Castelmola som verkligen ligger på en bergstopp. Men det får bli nästa gång.

Naxos Sicilien Italien
Folktomt i gränderna i centrum.

När jag cyklade mellan den första husraden och havet konstaterade jag att husen var fräcka med sina färger och utsmyckningsdetaljer.

Naxos Sicilien Italien
Mitt i Naxos står den, Santa Maria-kyrkan.

Ett annat givet mål under cykelfärden var den speciella kyrkan, Santa Maria-kyrkan,  mitt i stan som jag hade fått tips om våra kompisar Martin och Carina, som vi träffade då och då under våra sju veckor i Italien. Kyrkan är speciell, själva kyrktornet ser ut som en upp-och-ner-vänd glasstrut.

Naxos Sicilien Italien
Inifrån det ovanliga kyrktornet i Santa Maria-kyrkan.

Spetsen påminde på sätt och vis om kyrkan som vi hade sett i Alberobello några veckor tidigare. Och när vi några dagar senare kom till Syrakusa såg vi återigen en kyrka med väldigt hög och konisk spets.

Naxos Sicilien Italien
Det finns inte bara människor i centrala Naxos.

I Naxos finns naturligtvis mycket mer att se, bland annat historiska lämningar. Men jag visste att vi skulle se så mycket mer sådant under de kommande dagarna att jag avstod.

Naxos Sicilien Italien
Småbåtshamnen ligger en bit från centrum.

Regnet började droppa lite lätt när jag trampade tillbaka till campingen. Jag kikade mot Etna med förhoppningen att trots allt se lite mer av den världsberömda, aktiva vulkanen. Men den höll sig gömd bland molnen.

Stefan 26 mars 2024

4 Comments

  • Jossu

    Jag tror att dom flesta ställen blir ocharmiga när dom är fulla av turister. Mycket bättre att göra som ni och resa dit i september och så att säga få se det riktiga Naxos. Jag tycker det ser väldigt trevligt ut.

    • Stefan Nilsson

      Ja, att kunna resa under lågsäsong är fantastiskt. Kan bara tänka hur mycket folk det är i högsäsongstider. Men det är ju få förunnat. Men det är helt klart fantastiskt

  • Av bmlarsreseblogg

    Oj, kommer det ett inlägg från Naxos blev min första tanke… Så gjorde det också men inte riktigt som jag trott. Detta Naxos hade vi aldrig hört talas om men ytterligare ett fint resmål.
    Vilka dramatiska moln och himlar. Det ger verkligen vackra foton!

    • Stefan Nilsson

      Ja, ytterligare ett Naxos finns. Det hade vi koll på. Svåger och svägerska bodde där när de var på Sicilien. Och det är så häftigt med all historia från de gamla grekerna. Riktigt intressant. Håller med om molnen. Den mesta av tiden på Naxos hade sådana moln eller gråa. Vi hade planerat ett besök på Etna på väg från Naxos men molnen dolde Etna och då är det inte lika häftigt. Vi kom ju aldrig upp dit när vi var på Sicilien. Blir det en andra gång måste vi upp dit.
      Glad påsk önskas er🐣🐥🐔

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *