Albanien,  Tirana

Fotbollsstadion

Ett fräckt nybygge ersatte gamla fotbollsstadion

Det är få platser som markerar skillnaden mellan då och nu som Albaniens nya fotbollsarena. Den heter officiellt Air Albania Stadium, men kallas även Arena Kombetare (Nationalstadion).

Den invigdes i november 2019 och är på flera sätt ett fantastiskt bygge.

Det var ett besök på Qemal Stafa-stadion (den gamla arenan) som var själva anledningen till att jag besökte Albanien för första gången 1988.

Fotbollsstadion
Fotbollsstadion i Tirana år 1991.

Där såg jag VM-kvalmatchen 1988 (2–1 till Sverige, Hasse Holmqvist och Johnny Ekström målskyttar). 

Det starkaste minnet från den matchen är dock när jag satt i den minst sagt spartanska presstribunen på den väldigt slitna och omoderna arenan. I pausen knackade en albansk kollega mig på axeln och pekade på tidningen Fotboll, som jag haft med mig hemifrån. Jag räckte över den till honom.

Fotbollsstadion
Den nya, läckra fotbollsstadion.

Han bläddrade, tittade noga på bilderna och tecknade frågande om det var okej att skicka tidningen vidare. 

Jag nickade jakande och såg sedan tidningen vandra från hand till hand genom arenan. När det var dags att blåsa i gång andra halvlek låg tidningen framför mig igen. Jag öppnade den och såg att mittuppslagsbilden på Stefan Pettersson saknades, i övrigt var tidningen intakt. 

Fotbollsstadion
Stenpartiet från gamla Qemal Stafa-stadion har byggts in i den nya arenan.

Då förstod jag inte sammanhanget riktigt, men vid mitt andra besök tre år senare fick jag reda på orsaken till det stora intresset för tidningen. För på den tiden fanns varken fotbollstidningar eller färgbilder i Albanien.

Qemal Stafa-stadion var också arenan där regerande Eurovision-mästaren Carola Häggkvist, då aktiv i Livets Ord, 1991 sjöng den engelska versionen av ”Fångad av en stormvind” och en eller ett par låtar till medan Ulf Ekman predikade inför den stora publiken – nyfiken på allt som kom från utlandet.

Fotbollsstadion
På baksidan av arenan finns inbyggda affärer.

Det var också arenan som fick elbelysning först när Råsunda skickade ner sina begagnade lampor när det skaffades nytt ljus i Solna.

2016 revs arenan. Samtidigt försvann arenans gamla namn. Qemal Stafa var med och grundade det kommunistiska partiet och fick martyrstatus när han vid 22 års ålder 1941 mördades av den italienska ockupationsmakten. 

Dagens arena är något annat. Ett fräckt bygge med affärer i botten precis som i vilket annat land som helst. Och det höga tornet är ett hotell. Där kan exempelvis alla utländska besökande lag bo så att de slipper ta bussen från grannhotellet Sheraton, som det svenska landslaget gjorde vid VM-kvalet 2008 då det inte var tillåtet för spelarna att promenera fram och tillbaka till den arena där de skulle spela.

Fotbollsstadion
När det blir mörkt får stadion ett annat utseende.

För den som inte nöjer sig med att se den nya arenan utifrån är det bara att gå upp för den gamla trappan, kvar från den tidigare arenan, och gå in. Ska man få utsikt över planen och läktarna är det bara att ta en kaffe, öl eller något annat i baren, restaurangen eller kaféet. 

Bakom arenan såg jag för en del år sedan ungdomar spela fotboll i leran, nu är det en stor parkeringsplats där de kan stå som inte kör ner i parkeringshuset under arenan.

Alldeles utanför arenan finns ett nytt kasino. Ännu en anledning till att den kommunistiske martyren Qemal Stafa inte längre fungerar som namn på dagens fotbollsstadion.

 

Stefan Oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *